Zin om te lopen? Hier moet je zijn

De Kruisbergse bossen is een leuke plek om te gaan lopen in Gelderland. Het ligt vrij hoog in de provincie. Als je van ver dan zul je best wat kilometers moeten afleggen. Het terrein is vlak, zoals meeste in de regio. De Kruisbergse bossen bij Doetinchem zijn sowieso onderschat. De plek is bereikbaar via de autoweg N317 ten oosten van Arnhem. Neem de afrit ter hoogte van het dorpje genaamd Ellecom. Nabij de Kruisbergse bossen bevinden zich twee campings om overnachtingen te overwegen. Vanaf deze campings is het bos op wandelafstand, je kan het niet missen!

 

De bossen

Je staat voor een keuze om een route te beginnen vanuit Doetinchem of juist te eindigen in deze stad. Hier kun je tevens ook gaan lunchen ter voorbereiding op de tocht. Een rondje door het hele bos zal ongeveer 3 tot 4 uur duren. Natuurlijk neem je de tijd die je wilt nemen evenals de route die je wilt nemen. Mocht je kinderen meenemen dan zul je wel moeten denken aan de hoogteverschillen. Pas dus goed op dat de kinderwagen op de rem staat! Het fijne aan de Kruisbergse bossen is dat het relatief klein is vergeleken met andere natuurparken in de provincie. Toch is het bos groot genoeg om te joggen, mocht je fysiek gesteld zijn voor zulke inspanning. In zeldzame momenten kom je te veel mensen tegen. Dit betekent dat je snel uitgelopen bent bij Kruisberg. Je bent dus niet je hele middag kwijt, perfect om te combineren met andere bezigheden in Gelderland.

 

Waar kijk ik naar?

De begroeiing is prachtig om te bekijken. Op deze route zal je voornamelijk eiken, loofbos, naaldbomen, akkers, hier en daar een vijvertje, vennen en rivierduinen aanschouwen. De duinen hebben enigszins een heuvelig terrein, maar verder is het vlak. In lentetijd zullen de verschillende paden bestrooid zijn met veelkleurige bladeren. Met een beetje geluk zal je ook wat wild spotten, zoals vogels, hazen en/of reeën. Op de route zal de Oude Ijssel te zien zijn, evenals de rivierduinen. Deze rivierduinen worden gevormd doordat harde westenwind het zand naar het oosten blies, toen de rivier nog droog stond na de ijstijd. Je zou de hessenweg belopen en Russische boerderij Jena kunnen bezoeken. Er is ook een ijzergieterij genaamd Vulcanus in de buurt Langerak. Al met al zijn de Kruisbergse bossen ideaal om je fotogenieke hobby te beoefenen of om gewoontjes de benen te strekken.