Gelderland op twee wielen is the way to go

Of je nou een fanatieke fietser bent of niet, de provincie is te groot om te voet te verkennen. Wil je een echte belevenis in deze provincie, dan zal je moeten kiezen. Er is een groot aantal natuurgebieden die te zien zijn. Bijvoorbeeld, een week uitje waarbij je elke dag een nieuwe activiteit doet. Populair is klimmen in de bossen bij Harderwijk en Garderen. Hierbij ben je gezekerd met touw en draag je een helm. Hier klim je in de hoge bomen waarbij je op houten pallets loopt en door obstakels kruipt. Er is een leuke zipline en een freefall, gaaf voor jongeren. De groene omgevingen in de vier streken nodigen uit om te fietsen of een Italiaanse Vespa Tour te benutten. Een scootmobiel zoals deze is verkrijgbaar in Nunspeet met standaard een windvanger, kettingslot en een picknickmand is optioneel.

Kasteel bezoeken, waarom niet

Slot Loevestein is een veertiende eeuws kasteel op de uithoek van de rivieren Maas en Waal. Het heeft een rijke geschiedenis die dateert zo’n 650 jaar in het verleden. Het staat meest bekend als gevangenis voor Hugo de Groot, In 1621 ontsnapte de rechtsgeleerde uit het kasteel en vluchtte naar Antwerpen. Deze route is tevens ook uitgestippeld om te wandelen of fietsen. Let op: deze route is ongeveer 120 km lang en brengt je buiten de grenzen van Gelderland. Het kasteel is verder erg mooi met interactieve verhalen en een eigen sleutel om het kasteel vrij te bezoeken. Een alternatief voor dit kasteel is Heukelum, iets verder in noordelijke richting. Deze dateert uit de 13e eeuw en in tegenstelling tot Loevestein is dit kasteel bewoont en het interieur is kwetsbaar, je zal dus een brief moeten indienen om toegang te krijgen. Verder is het omliggende park wel erg mooi. 

Wandelingen maken

Er zijn talloze bossen waarin je prima een halve of hele dag in verloren kan zijn. Neem bijvoorbeeld het bos ten noorden van Arnhem. Dit is de beroemde streek genaamd de Veluwe. Hier zijn twee nationale parken genaamd Hoge Veluwe en Veluwezoom. Probeer anders ook de wandeling in de Kruisbergse bossen bij Doetinchem. Bij Apeldoorn is ook een groen gebied, paleispark kroondomein Het Loo. Hier in de buurt staan onder andere een dierentuin en een kinderpretpark. Overweeg het Zandsculpturenfestijn te Garderen. Dit jaarlijks terugkerend evenement is een hot topic in de gehele Gelderlanden. Deze belevenis speelt zich af in een setting van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar wordt aandacht geschonken aan Slag om Arnhem, Anne Frank en de invasie in Normandië. Verder kan je genieten langs meterslange zandfiguren die niet lijken te eindigen. Het vindt de hele zomer plaats.