Grote tuin? Zo benut je goed alle ruimte

Hoewel de meeste mensen het liefst hun tuin opknappen in de lente en de zomer, is het ook belangrijk om jouw tuin helemaal gereed te maken voor de opkomende, harse herfst- en winterseizoen. De wisselvallige weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat jouw tuin er minder sprankelend eruit gaat zien in de aankomende koude tijden – en het is nog steeds van belang dat jouw tuin er tip en top uitziet, ook al zal je er minder tijd doorbrengen dan voorheen.

Ben je op zoek naar manieren om jouw tuin er verfrissend eruit te laten zien en dat voornamelijk voor een grote tuin? Wij hebben voor jou een aantal manieren gezocht om van jouw tuin een paradijs te maken, voornamelijk manieren die ook ervoor zorgen dat jij optimaal gebruik maakt van jouw tuin.

1: verdeel jouw tuin op in verschillende vlakken met verschillende ‘functies’

Als je een grote tuin hebt, dan kan je verschillende gedeeltes opdelen en een bepaalde ‘functie’ geven aan dat vlakte. Een grote tuin hoef niet per se een groot grasveld gegroeid door het zaaien van graszaad te zijn. Wees dus een beetje speels in jouw tuin en richt het in alsof het verschillende kamers zijn.

Een groot deel van de tuin kun je bijvoorbeeld omtoveren tot een simpel grasveld waar je in de zomer lekker kunt liggen op een kleedje of gezellig picknicken met gasten. Andere kleinere gedeeltes kun je omvormen tot een chillplekje door een bankje of bed met comfortabele kussens te plaatsen. Vergeet ook niet om een heel gedeelte te wijden aan alleen flora en fauna. Ga los met je favoriete bloemen en planten, zoals bomen of bouw een kleine moestuintje om jouw eigen groente en fruit te groeien!

2: creëer paden waar bezoekers op kunnen lopen

Als vervolg op het eerste idee: vergeet ook niet om een aantal beloopbare te creëren in je tuin. Zo benut je de ruimte optimaal en kan je gemakkelijk van de ene gedeelte van de tuin naar de andere. De meeste tuinpaden worden vaak gemaakt van steen, maar er zijn ook mensen die kiezen voor hout. Op deze manier creëren ze een soort van wegdek binnen in hun tuin, waardoor je het gevoel krijgt alsof je in een bos boven een kleine rivier loopt. Ga voor een mozaiken, stenen pad of kies misschien zelfs voor grind. De opties zijn eindeloos als het gaat om tuinpaden.

3: speel met de hoogte en de breedte van jouw tuin

Creëer verschillende dimensies binnen jouw tuin. Zo krijgt jouw tuin een speelse uitstraling en je maakt gebruik van de gehele ruimte in alle dimensies mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld om een hoge kant en klaar haag als scheiding tussen twee verschillende gedeelten in jouw tuin? Zo scheid je gemakkelijk de chille gedeelte van jouw tuin met het watergedeelte.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om lichtjes op te hangen door middel van lichtslingers, in plaats van staande lampen. Dit zal een gezellige, romantische sfeer creëren wanneer je ‘s avonds laat nog in je tuin zit. Een dynamische tuin kun je ook creëren door verschillende planten, bomen en bossen te planten in verschillende formaten. Maak van jouw tuin een echte, magische jungle!