De mooiste fietsroutes in Gelderland

Een activiteit die de gemiddelde Nederlander wekelijks, maandelijks of zelfs dagelijks doet is fietsen. Fietsen naar werk, school of even om naar de stad te gaan: ons platteland maakt het mogelijk om gemakkelijk en snel van A naar B te fietsen. Veel mensen kiezen er dus ook vaak voor om niet alleen te fietsen als een middel van transport, maar ook gewoon om het leuk, makkelijk is en ook nog eens goed is voor jouw lichaam en mentale geest!

Ben je zelf een ongelooflijke fietsfanaat en op zoek naar nieuwe avonturen? In dit blog vertellen wij aan jou de leukste fietsroutes in provincie Gelderland: een provincie rijk aan natuur en perfect om even bij te komen. En vergeet niet: bereid jouw fiets goed voor op een fietstocht door de benodigde spullen mee te nemen. Fietsendrager (zoals de Pro User fietsendrager), een helm en veel water zijn essentiële producten om bij je te hebben!

Route 1: de Betuweroute in de steden Buren en Culemborg

Met de Betuweroute fiets je helemaal door de stadjes Buren en Culemborg. Deze steden waren aan het begin van de 19e eeuw soevereine graafschappen en zelfstandige polderdistricten. Ondanks dat waren ze rijker en welvarender dan de andere plekken in hun omgeving en de gevolgen hiervan is nog steeds te zien. Vanaf Culemborg ga je dan over de Lekdijk, waar je vervolgens fietst door de Rijnbandijk. Deze tour is avontuurlijk, toeristisch en romantisch: echt een aanrader voor fietser die houden van charme!

Goed om te weten: deze route is geschikt voor mensen die een e-bike bezitten. Daarnaast kom je waarschijnlijk heel veel dijkwoningen tegen. Deze zijn behoud gebleven dankzij een damwand die in de dijk geplaatst is. De Betuwse dorpjes zijn ook een uitzicht op zich, dus vergeet zeker niet om een pauze te nemen tijdens deze route en te genieten van het uitzicht en de omgeving.

Route 2: De Bergherbos kinder route

Ben je van plan om ook je kinderen mee te nemen voor een fietstocht? Wat dacht je van de Bergherbos kinderroute in Gelderland? Het bos tussen Beek, ‘s-Heerenberg en Zeddam is een populaire fietsroute voor gezinnen en het heeft een interessante geschiedenis. Het bos grenst immers dichtbij de grens met Duitsland. Het bos zelf bevat ook nog sporen van de twee wereldoorlogen, zoals een grote middeleeuwse kasteelberg of ijzerkuilen die in de vroege middeleeuwen gebouwd werden. Daarnaast is er ook nog een speelbos in de buurt: een perfecte plek om bij te komen met de kinderen na een lange fietstocht. Zo krijg je ook nog eens een snufje cultuurlandschap mee!

Hou er rekening mee dat deze route duurt ongeveer 4 uur. Omdat deze route ook nog gecombineerd wordt met het bezichtigen van bezienswaardigheden, wordt het vaak afgeraden om deze route niet met een e-bike te doen. Deze route heeft daarnaast ook plekken die minder fijn rijden op een e-bike. Vergeet ook niet om regelmatig (korte en een paar lange) pauzes te nemen met de kinderen, anders zijn ze na een lange tijd helemaal uitgeput. Het is ook leuk om een kleedje mee te nemen en wat sandwiches voor te bereiden: zo kun je een gezellige picknick houden in het bos wanneer jullie een lunchpauze houden!