Wat moet je weten als huurder in Gelderland over een brandverzekering?

Verzekeringen, verzekeringen en nog meer verzekeringen. Tegenwoordig moeten we voor hartstikke veel zaken een aparte verzekering afsluiten. We vragen ons af waarvoor dat nodig is, want die verzekeringen moeten natuurlijk ook weer worden betaald. Niet iedereen heeft het budget er voor om al deze verzekeringen af te sluiten. Daarom is het een goed idee om eens te kijken naar welke verzekeringen wettelijk verplicht zijn om af te sluiten, welke verzekeringen handig zijn om af te sluiten en welke verzekeringen je misschien beter niet kunt afsluiten. Juist omdat er zoveel verschillende soorten verzekeringen zijn, beperken we ons in dit artikel tot slechts één verzekering, namelijk de brandverzekering. Is deze verplicht of niet?

Is een brandverzekering verplicht?

Als je een woning hebt (gekocht) is het verplicht om een brandverzekering af te sluiten, maar hoe zit dat als je een huurder van een woning bent? Is het verplicht om een brandverzekering als huurder af te sluiten? Het antwoord hierop is nee, nee, het is niet verplicht. Toch is het zeer verstandig om als huurder van een woning wel een brandverzekering af te sluiten. Je bent dan misschien niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten als huurder, maar je bent wel wettelijk verplicht om de woning terug te bezorgen in de oorspronkelijke staat. Daarbij mogen eigenaren natuurlijk wel vragen om een brandverzekering als huurder af te sluiten, en als je dat niet doet is er een grote kans dat de eigenaren de desbetreffende woning niet aan jou verhuren. 

Wat dekt een brandverzekering?

Een brandverzekering dekt schade dat wordt aangericht door brand, zou je denken. Ja, dat is juist, maar een brandverzekering dekt meer dan enkel schade dat wordt aangericht door brand. Een brandverzekering dekt namelijk ook de schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld bliksem, storm en zelfs water. Als er hierdoor schade wordt veroorzaakt, en je kunt niet aantonen dat de schade niet door jou als huurder is veroorzaakt, ben jij aansprakelijk. Daarom is de reden dat vele huurders er toch voor kiezen om wel een brandverzekering af te sluiten. Al is het maar alleen om henzelf te ontlasten van deze aansprakelijkheid. Het is van belang om een brandverzekering te vergelijken, zodat je weet wat er wel en niet vergoed wordt met deze verzekering. Dit kan namelijk verschillen per verzekering. En niet onbelangrijk: door brandverzekeringen met elkaar te vergelijken krijg je gelijk meer inzicht in de hoogte van de prijs.

Plaatsbeschrijving / huur staat

Waar moet je als huurder nog meer op letten bij het huren van een woning? Dat is een plaatsbeschrijving, of wel een huur staat. Als je een woning gaat huren, is het verplicht om een huurovereenkomst af te sluiten. In deze huurovereenkomst zijn zowel de verhuurder als de huurder verplicht om een plaatsbeschrijving te maken. Dit wordt ook wel de huur staat genoemd, omdat je in deze plaatsbeschrijving beschrijft wat de toestand is van de woning op het moment dat je in de woning woont, Het is lastig om dit zelf te bepalen, daarom kan het verstandig zijn om hier een expert voor in te huren. Zo weet je in ieder geval dat de toestand van de woning nauwkeurig wordt bekeken en dat je later veel beter bent ingedekt.